logo

PRZEWODNIK:

SYCYLIA

 Sycylia

Sycylia to perła Morza Śródziemnego, od lat przyciągająca tłumy spragnionych udanego wypoczynku turystów, oferująca niezwykły miks przepięknych krajobrazów, ciepłego śródziemnomorskiego klimatu i zabytków pozostawionych przez niezliczonych zdobywców wyspy. Mieszkańcy Sycylii mają opinię kulinarnych koneserów. Fanstastycznie ciepły klimat gwarantuje niesamowicie słodkie i soczyste owoce i warzywa niemalże przez cały rok. Sycylia słynie z pięknych, czystych plaż - są one regularnie sprzątane, a jakość wody morskiej eksperci od ekologii określają jako dobrą. Wybrzeża oferują fenomenalne warunki do nurkowania. Na plażach znajduje się mnóstwo szkółek żeglarstwa, windsurfingu i nurkowania.

Czas przelotu: Polska-Palermo – ok. 2 godz., 45 min; Polska-Comiso – ok. 2 godz., 45 min.

Czas lokalny: czas polski.

Język: włoski, angielski.

Napięcie: 220 V; w niektórych hotelach niezbędny adapter – dostępny w recepcji lub w sklepach.

Waluta: euro (EUR). Ceny w hotelu i restauracji: obiad – od 12 EUR,wino – od 9 EUR, woda mineralna – od 1,5 EUR, piwo – od 3 EUR, pizza – 7-12 EUR.

Wynajem samochodów: od ok. 60 EUR/dzień.
Plaże: publiczne, większość hoteli z naszej oferty dysponuje prywatną plażą. Korzystanie z prywatnej plaży hotelowej, a także parasole i leżaki są bezpłatne dla gości hotelowych w wybranych hotelach; na plażach hotelowych nie ma ratowników.

Podatek turystyczny: obowiązkowa opłata pobierana od klientów przy zakwaterowaniu: ok. 1-2 EUR/os./dzień.

 

 

  • 10 powodów, żeby spędzić tu wakacje

1.Egzotyka i fantastyczne krajobrazy, które oczarowały wielu artystów
2.Architektura łącząca w sobie wpływy arabskie, normańskie, elementy secesji i baroku
3.Syrakuzy – jedno z najważniejszych miast świata antycznego
4.Kuchnia, która stała się sztuką
5.Różnorodne plaże
6.Najlepiej zachowane zabytki greckie poza Grecją
7.Dolina Świątyń – park archeologiczny wpisany na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO
8.Matanza – połowy tuńczyków
9.Wyspa słońca – średnia liczba słonecznych dni wynosi ok. 300.
10.Lokalne wina i wyroby z pistacji

  • Co warto zobaczyć?

Palermo jest stolicą i największym miastem Sycylii. Miasto jest położone na północno-zachodnim wybrzeżu, nad Morzem Tyrreńskim. Nad okolicą góruje Monte Pelegrino, wzgórze o wysokości 600 metrów, z którego można oglądać panoramę miasta. W centrum Palermo znajdują się liczne zabytki, z których najcenniejsze pochodzą z okresu panowania Normanów. 

Syrakuzy  miasto na Sycylii (150 tys. mieszk.) położone nad Morzem Jońskim, na wschodnich krańcach wyspy; ośrodek przemysłowy, port i duże centrum turystyczne. Osada na terenie miasta została założona przez Greków z Koryntu w 733 r. p.n.e. W Syrakuzach zachowały się ruiny trzech greckich świątyń z VI-V w. p.n.e., wzniesionych w porządku doryckim. Przeszłość i teraźniejszość w tym mieście splatają się tworząc mieszankę stylów typową dla całej Sycylii. Gospodarka Syrakuz związana jest z dwoma portami "Porto Piccolo" i "Porto Grande", połączonych kanałem oddzielającym wyspę Ortygię od stałego lądu.

Taormina to absolutnie niepowtarzalne miejsce. Nie może być inaczej, skoro miasteczko leży nigdzie indziej, jak na stokach wulkanu Etna, a jego niesamowicie strome i kręte uliczki biegną prościutko do pięknych, czystych plaż, otulonych błękitem morza. Jak cała Sycylia, Taormina nosi znamiona wielu kultur, które miały okazję zagościć tu dzięki greckim, arabskim, hiszpańskim i francuskim kolonizatorom.

Girdini Naxos to najstarsza miejscowość na Sycylii - jej historia sięga aż 735 r. p.n.e., kiedy to Grecy postanowili założyć tu swoją osadę. 27 wieków później, czyli w rzeczywistości "tu i teraz", miasto to stanowi jeden z najbardziej znanych sycylijskich kurortów.Giardini Naxos uwielbiają ludzie młodzi, a to z uwagi na mieszczące się tutaj parki rozrywki, mnóstwo klubów nocnych i otwartych do białego rana dyskotek.

Cefalu To malowniczo położone na wysokiej skale nad samym brzegiem morza sycylijskie miasteczko słynie ze średniowiecznych zabytków i wyjątkowej urody. Popularna jest opinia, iż jest to najpiękniejsza miejscowość kąpieliskowa na całej Sycylii.W Cefalu przeważają urocze białe domki reprezentujące typowo włoski styl, a kręte, wąziutkie uliczki zdobi mnóstwo kolorowych kwiatów. Amatorzy zwiedzania zabytków, również tych światowej klasy, nie będą się nudzić. Mnóstwo tu średniowiecznych kościołów i fortyfikacji. Nasłynniejszym obiektem jest normańska katedra, której wnętrze zachwyca turystów bizantyjskimi freskami, zaprojektowanymi przez arabskich artystów.W Cefalu znajdują się dwa bezcenne arcydzieła sztuki włoskiej: "Portret nieznajomego mężczyzny" - pochodzący z 1470 roku obraz Antonello da Messina (przechowywany w Muzeum Fundacji Mandralisca) oraz niesamowita katedra normandzka.

 

  • Czy wiesz że?

Symbolem Sycylii jest Trinakria – głowa meduzy z trzema jednakowymi nogami, które mają symbolizować szczęście i pomyślność. Uważa się również, że obrazują trzy krańce wyspy otoczone trzema morzami.

W Palermo znajdują się Katakumby Ojców Kapucynów, gdzie zgromadzono ponad 8 tysięcy zmumifikowanych ludzkich zwłok.

Sycylia to największa i najbardziej zaludniona wyspa na Morzu Śródziemnym.

Sycylia uważana jest za ojczyznę mafii, która często nie ma nic wspólnego z działalnością przestępczą ale ze stylem i sposobem życia, tradycją i codziennością mieszkańców, która jest zjawiskiem społecznym.

 

  • Kuchnia Sycylii

Najsilniejszy wpływ na kuchnię Sycylii wywarli Saraceni oraz inne ludy arabskie, które zamieszkiwały te tereny w Średniowieczu. Sycylijczycy potrafili jednak, w niezwykły wręcz sposób, zaadaptować te obce zwyczaje do swoich własnych tradycji.  Współczesna kuchnia sycylijska bazuje na zbożu, warzywach, ziołach, przyprawach, oliwkach i oliwie, owocach, orzechach, owocach morza i serze, a tutejsze przepisy stanowią niezwykły tygiel smaków. Sycylia jest głównym producentem owoców, przede wszystkim pomarańczy i cytryn, brzoskwiń, moreli, fig oraz winogron stołowych z Canicattì chronionych oznaczeniem IGP. Suszone na słońcu i kandyzowane owoce oraz orzechy stanowią podstawę wielu sycylijskich deserów. Na Sycylii znajdują się największe obszary winnic w całych Włoszech i często produkuje się tu więcej wina niż w jakimkolwiek innym regionie. Najbardziej renomowaną spośród 17 apelacji DOC jest Marsala. Wino to jest szeroko wykorzystywane w wielu przepisach kulinarnych.

ZOBACZ NASZE PRZEWODNIKI