logo

PRZEWODNIK:

MAROKO

  • INFORMACJE:

Wspaniałe szczyty górskie, słoneczne plaże, zachwycająca architektura i gorące piaski Sahary – wszystko to czeka na nas w Al-Mamlakah al-Maghribiyyah. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się pewien malowniczy kraj północno-zachodniej Afryki, bardziej znany jako Maroko lub oficjalnie – Królestwo Maroka.

Czas przelotu: Warszawa-Agadir – ok. 4 godz.
Czas lokalny: czas letni: czas polski minus 2 godz., czas zimowy: czas polski minus 1 godz. Język: arabski, francuski, angielski.
Napięcie: 220 V.
Waluta: dirham marokański (MAD), 1 MAD = ok. 0,4 PLN; w obiegu są monety i banknoty.
Napiwki: obowiązuje zasada, że każdy daje tyle, na ile go stać. Przyjęte jest dawanie napiwków kelnerom, kierowcom i przewodnikom – ok. 10-15% rachunku.
Plaże: bezpłatne; wypożyczenie leżaka i parasola: darmowe lub za opłatą: ok. 15 MAD/dzień.
Szczepienia: nie ma obowiązkowych. 

Kiedy jechać? : Najlepiej wiosną. Temperatura jest wówczas znośna, wszystko wokół rozkwita. Latem można plażować na wybrzeżu, gdzie wieje przyjemna bryza. W głębi kraju temperatury sięgają 50°C.

 

  • 10 powodów, żeby spędzić tu wakacje: 

1.Aromatyczna marokańska kuchnia
2.Tajemnicza Sahara
3.Tętniący życiem plac Dżamaa al-Fna
4.Świetne warunki do surfowania
5.Kozy na drzewach
6.Zaklinacze węży i taniec brzucha
7.Rozbrzmiewający głos mudżahedinów nawołujący do modlitwy
8.Rajskie ogrody Yves Saint Laurent
9.Słynące z pielęgnacyjnych właściwości olejki arganowe
10.Egzotyka zaledwie 14 km od Europy

 

  • CO WARTO ZOBACZYĆ!

Plac Dżamma al-Fna - Samo serce Marakeszu, plac pełen ludzi ze wszystkich zakątków świata, którzy ściągają tu, aby podziwiać dawne relikty Maroka: zaklinaczy węży, magików, akrobatów, muzyków, zjeść typowo marokańskie dania oraz potargować się na licznych straganach.

Sahara - Największa gorąca pustynia na Ziemi znajdująca się na terenie aż 11 państw, kryjąca w sobie prawdziwe skarby: oazy, w których koniecznie należy spędzić przynajmniej jedną noc pod rozgwieżdżonym niebem.

Casablanca - Egzotyczne miasto pełne kontrastów oraz śnieżnobiałej architektury, które swoją sławę zawdzięcza hollywoodzkiej produkcji o tej samej nazwie.

Atlas Wysoki - Przyciąga wzrok wielkimi masywami przez większą część roku przykrytymi śniegiem, zamieszkałymi przez rdzennych mieszkańców. Co roku przyjeżdża tu coraz więcej turystów.

Port rybacki w Essaouira - Dawny fenicki port w biało-niebieskiej tonacji jest idealnym miejscem na zakup marokańskiego rękodzieła. Serce miasta stanowi spokojna medyna z krętymi i wąskimi uliczkami. Z murów fortyfikacji miejskiej roztacza się wspaniały widok na Wyspy Purpurowe.

Ksar w Ajt Bin Haddu - Malownicza wioska w kolorze czerwonej ziemi z licznymi strzelistymi wieżami i stromym wzgórzem w tle, przywodząca na myśl baśniowe, arabskie miasteczka. Wpisana na Listę UNESCO w 1987 r.

 

  • WARTO WIEDZIEĆ

Nie można wywozić za granicę waluty marokańskiej.

Obowiązuje zakaz wstępu do meczetów dla innowierców. Nie wolno też wchodzić na muzułmańskie cmentarze.

W ramadanie lepiej powstrzymać się od jedzenia, picia i palenia w miejscach publicznych (od wschodu do zachodu słońca).

Korzystanie z telefonu komórkowego to wydatek 15–17 zł/min. Opłaca się kupić marokańską kartę telefoniczną i dzwonić z budki.

 

  •  ZAKUPY

Trzeba się targować. Ostateczna cena może wynosić 1/10 ceny pierwotnej. Warto kupić: Dywany i kilimy – cena dywanu zależy od liczby węzłów na m2, wielkości, pochodzenia, motywu i umiejętności targowania (od 500 do 7 000 zł).
Tkane kilimy z ładnymi wzorami 100–250 zł.
Tekstylia – oryginalne kaftany (50–150 zł), spodnie-pumpy (20––80 zł), hafty, wyroby wykańczane złotą i srebrną nitką.
Garncarstwo – słynne wyroby z Asafi. Dzbanki, donice 15–120 zł.
Wyroby z miedzi i mosiądzu – dzbany, talerze, świeczniki, lampki od 15 zł.
Wyroby ze skóry – kurtki, torby, portfele, buty (od 25 zł).
Wyroby jubilerskie – te ze srebra i złota sprzedawane są na wagę. Warte polecenia są berberyjskie ozdoby – naszyjniki i bransolety (półszlachetne kamienie łączone z paciorkami – już od kilku zł), popularne są także wyroby z korali i turkusu.

 

  • JEDZENIE, KUCHNIA

Kuchnia odzwierciedla bogate dziedzictwo kulturowe świata arabskiego. Typowe potrawy to kuskus z warzywami, ciecierzycą i kurczakiem lub baraniną, tadżin (gulasz mięsny lub rybny) i harira (pikantna zupa z soczewicy i jagnięciny). Warte spróbowania są też brochette (marynowane kawałeczki mięsa), kefta (chleb do maczania w harirze lub tadżinie) i pastilla (mięso gołębie na ostro w specjalnym cieście). Deser to naleśniki smażone w głębokim tłuszczu lub kaab el ghzal (rogalik nadziewany pastą migdałową, polany lukrem). 
Wśród napojów najpopularniejszy jest napar przygotowywany z zielonej herbaty i mięty, mocno słodzony. Kawa jest serwowana na różne sposoby: czarna, mała, bardzo mocna; zabielana mlekiem i biała, z bardzo dużo ilością mleka. Pyszne są soki ze świeżo wyciskanych owoców, słodkich od marokańskiego słońca. Polecić można również dobrej jakości wina marokańskie, często ze szczepów francuskich.